perjantai 2. toukokuuta 2014

Terassiunelmia


Ihan pihalla...Olemme asuneet mieheni kanssa uudessa kodissamme kohta kokonaiset kaksi vuotta. Rakensimme kotiamme ensin vuoden verran ja sitten muutimme juuri ennen juhannusta.
Täysin muuttovalmis kotimme ei silloin ollut;
pientä keskeneräisyyttä oli vielä sisätiloissa ja ulkona emme olleet tehneet tuolloin vielä mitään.
Ensimmäinen kesä meni pihahommissa nopeasti. Taloa maalatessa kului sateisena kesänä enemmän aikaa kuin olimme ehkä suunnitelleet. Varsinaista pihaa teimme eteenpäin terassivalun verran. Puuterassi, nurmikko, aidat, rimoitukset, pihakivetykset ja istutukset jäi vain haaveeksi kun talvi tulla tupsahti.


 

Onneksi talvi oli tuolloin luminen ja peitti alleen kaiken sen keskeneräisyyden mikä pihalla vallitsi.
Seuraava kesä oli säiden puolesta suosiollinen ja saimme jo keväällä paljon aikaan. Muistelin että toukokuun puolessa oli kivetys jo hyvällä mallilla ja pihalle suunniteltiin multakuormia nurmikon istutusta varten. Toukokuussa nimittäin saatiin jo nauttia täysin hellesäistä joten ulkona pihojen teko oli mukavaa.
Saimme valmiiksi puuterassin kaiteineen, pihaa rajaavan aidan, nurmikon, pihakivetykset, asfaltin ja osan istutuksista.

 

Nyt kevät on jälleen tuonut ajatukset pihan laittoon. Telkkarissa pyörii jälleen piha-aiheiset ohjelmat ja lehdet pursuavat terassi-ideoita.
En ole viherpeukalo. En tajua mitään kukista enkä kasveista. En osaa hoitaa niitä ja välttelen aihetta 'istutukset'. Suuri askel oli saada tuijat maahan vuosi sitten ja nyt jännityksellä odotan, mitä juuttikankaiden alta paljastuu, onko tuijat säilyneet talven yli elossa.
Tavoitteenamme on saada valuterassin "pergola" valmiiksi. Olemme tilanneet kattoristikot ja valmistelleet pergolan liukuovia valmiiksi asennusta varten. Kun saamme sen valmiiksi on aika porealtaan asennukselle ja saunan jälkeisen vilvoittelualueen viimeistelylle :)
Toiselle terassille kaivataan vielä rimoitusten viimeistelyä ja aidan maalaus on työlistalla myös.
Sisääntuloa ympäröivät "istutusaltaat" kaipaavat viimeistelyä ja koristekiveä (myös tuijien alusta huutaa viimeistelevää koristekiveä osakseen).

 

Ja sitten ne viimeistelevät istutukset ja kesäkukat.
Siihen kaipaan ehdottomasti avustusta ja sitä ajattelin pyytää täältä jotta osaisin paremmin valita oikeat kasvit pihaamme.
Haluan ehdottoman helppohoitoisen pihamaan. Aika ei kesällä riitä puutarhahommissa kökkimiseen takapuoli pitkällä. Arvostan sitä taitoa koska en itse osaa tehdä kasveille mitään (juuri ja juuri muistan kastella ne). Ja kesämökillä kuluu kesän viikonloput. Siellä pihahommia riittää myös, joten kotona en halua stressata pihan laitosta. Nurmikkoa sopii leikata ja jotain pientä nyhtämistä voin tehdä, mutta siinä se sitten onkin. Enemmänkin kaipaan kotipihaltamme rentouttavaa paikkaa missä voi grillata, ruokailla ja istua iltaa kavereiden kanssa. Ja saunan jälkeiselle vilvoittelulle kaipaan mukavaa keidasta porealtaineen, missä voi rauhoittua myös keskellä viikkoa ja syksyn pimenevinä iltoina.

 

Täytyy yrittää ahkeroida alkukesällä niin paljon kuin mahdollista, jotta kaikki olisi valmista ennen syksyn tuloa. Mitään ei enää saa jäädä seuraaville kesille..tai tottakai sitä huoltoa ja ylläpitoa, mutta tiedätte varmaan mitä tarkoitan: maalaukset, vasaran naputtelut ja sirkkelöinnit saisi olla jo ohi!
Vielä tarvitaan lämmintä säätä jotta pihalla olisi mukavaa aloittaa työt. Tänään satoi jotain lumensekaista ja on kylmä. Ehkä juuri ja juuri +5 astetta. Hyrrrr....

Terassikauden avajaisista haaveillen..

-Ilona-
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti